Jeszcze kilka lat temu słowa gluten nie było w codziennym kulinarnym słowniku. Hasło bezglutenowy nie pojawiało się w karcie co drugiej restauracji. W sklepach chleb bez pszenicy trafiał się w zaledwie kilku egzemplarzach. Teraz piekarnie mają specjalne półki z takim pieczywem, poza domem można zjeść makaron bez glutenu, a w swojej kuchni zrobić puszyste naleśniki. Jedzenie bez pszenicy nie jest już problemem, bo odkąd coraz więcej osób zaczęło narzekać na skutki uboczne, jakie w całej swojej dobroci oferuje im zawarty w niej gluten, rynek dostosował się do potrzeb. Można sobie zamówić specjalną dietę bez obciążającego żołądek składnika, zjeść pyszne ciasto w ulubionej kawiarni i podobno zupełnie nie czuć się wykluczonym z kulinarnego raju. Trudno ocenić, jaka jest skala mody, a jaka racjonalnego wytłumaczenia dla porzucenia glutenu. Badania lekarzy mówią, że jedynie procent populacji cierpi na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Dla nich jedynym lekarstwem jest rzeczywiście pożegnanie się z chrupiącymi pszennymi bułeczkami i babcinymi pierogami. Inni rzucają gluten i zyskują lepsze samopoczucie, tłumaczą więc, że mają nadwrażliwość. Ta objawia się między innymi wzdęciami, zmęczeniem, wysypkami i osłabieniem. Jaki by nie był powód widać, że rozstających się z pszenicą wciąż przybywa i dań komponowanych specjalnie na ich zamówienie także.
Tym, którzy mówią glutenowi pa na pewno jest teraz łatwiej, bo mają do wyboru rozmaite mąki, na bazie których upieką wyjątkowe ciasta. Sama mam słabość do ekstremalnie czekoladowego deseru, któremu jesienią dodałam szyku karmelem z orzechami. Mąkę wyrzucałam z niego stopniowo, ostatnio nie ma jej tam wcale, a jakoś nie czuć tego braku. Regularnie piekę chleb z mąki gryczanej. Nie jest on tak pulchny, bo mąki bez glutenu nie rosną, jak szalone. Dodaję do takiego chleba sporo ziaren i też nie mam niedosytu. Próbowałam nawet pieczywa na bazie samych pestek dyni, słonecznika, sezamu – ciepła kromka z masłem i soczystym pomidorem– smakowe niebo. Eksperymenty udowadniają, że da się żyć bez glutenu i może to być całkiem przyjemna jedzeniowa egzystencja.Naleśniki z mąki gryczanej
- pół szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szklanka mleka może być kokosowe lub ryżowe
- pół szklanki wody mineralnej
- szczypta soli
- olej do smażenia
Mąki wymieszać, dodać sól, wlać mleko i nieco wody. Wymieszać, najlepiej mikserem. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodać wody. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakładać porcję na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyć do czasu aż naleśniki zaczną odchodzić z patelni.
Farsz – można podawać z cukrem pudrem, ulubioną konfiturą, serem lub warzywami.Makaron z cukinii
- 2 zielone cukinie
- pół szklanki pomidorów koktajlowych
- garść szpinaku
- ząbek czosnku
- mała cebula
- pieprz, sól
- szynka parmeńska
- pestki słonecznika
- oliwa
- sok z połówki cytryny
Cukinię umyć, pociąć w cienkie i wąskie plastry – najlepiej skrobaczką do warzyw. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucić wstążki cukinii. Gotować 3-4 minuty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Delikatnie zarumienić. Pomidorki przeciąć na pół, wrzucić na patelnię, przesmażyć przez chwilę, dodać liście szpinaku i pestki słonecznika. Na drugiej patelni uprażyć pocięte na małe kawałki plastry szynki. Odsączyć wstążki z cukinii, przełożyć na patelnię z warzywami, wymieszać. Przełożyć na talerz, posypać chrupiącymi kawałkami szynki, skropić całość sokiem z cytryny.Ciasto czekoladowe z karmelem i orzechami
- 250 g czekolady gorzkiej
- 125 g masła
- 200 g cukru
- 6 jajek
- Szczypta soli
Masło roztopić. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać tak by czekolada całkowicie się rozpuściła. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do masy z żółtek powoli wlewać przestudzoną czekoladę. Wymieszać. Na koniec dodać po łyżce piany z białek. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto przelać do formy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut. Ciasto po upieczeniu opada – należy się tego spodziewać. W to miejsce można wyłożyć ubitą śmietanę lub karmel z solonymi orzechami.Karmel
- 2 łyżeczki masła
- pół szklanki brązowego cukru
- ¼ szklanki śmietany 36%
- pół łyżeczki gruboziarnistej soli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
Cukier przesypać do rozgrzanego garnka, zostawić na minutę aż zacznie się karmelizować. Dodać masło, wymieszać, by się roztopiło i połączyło z cukrem. Wlać powoli śmietanę, gotować 5 minut na małym ogniu aż karmel zgęstnieje. Wsypać sól i wanilię. Wymieszać. Przestudzić. Przelać na ciasto i posypać orzechami.Chleb gryczany z ziarnami do pieczenia w foremce 25-28 cm
- 250 g mąki gryczanej
- 200 g mąki ryżowej
- 50 g mąki kukurydzianej
- opakowanie 7g drożdży w proszku
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- łyżka ziaren sezamu
- łyżka siemienia
- łyżeczka ziaren kuminu
- pół szklanki pestek dyni
- pół szklanki pestek słonecznika
- 600 ml ciepłej wody
- łyżeczka oliwy
Mąki wymieszać. Dodać drożdże, cukier i sól. Ponownie wymieszać. Potem wyspać ziarna i wlać wodę. Zagnieść, ciasto będzie się kleiło, ale trzeba zagniatać do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Miskę z nim należy przykryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagnieść, a potem formę wysmarować oliwą. Przełożyć do niej ciasto i przykryć, zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie chleb wstawić w formie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec około godziny. Jeśli ciasto zbyt się klei trzeba dosypać nieco mąki, jeśli jest za gęste, dodać więcej wody.Ciasteczka migdałowe – amaretti
- 170 g zmielonych migdałów
- 2 białka
- 150 g cukru pudru
- 20 ml likieru amaretto lub ekstraktu z wanilii
Cukier przesiać i wymieszać z mielonymi migdałami. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie łyżka po łyżce wymieszać z migdałami i cukrem. Dodać likier. Masę włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie otwartego koła. Na blaszce do pieczenia wyłożyć papier. Wyciskać niewielkie równe kulki – urosną podwójnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 stopi i piec przez kwadrans.Na bazie ciastek można zrobić tiramisu zastępując nimi biszkopty.
Napisz komentarz