Dzieciństwo musi być słodkie. Niekoniecznie jednak lukrowane cukrem, bo on nie krzepi, jak chciał Melchior Wańkowicz. Ma za to nadmiar złowrogich kalorii, potęguje wagę i złe samopoczucie. Szkodzi żołądkowi i trzustce, zakwasza organizm, powoduje próchnicę, ma wpływ na choroby serca, raka i cukrzycę, więc nosi bez dumy miano białego zabójcy. Co więc w zamian, skoro chce się deseru po obiedzie albo racuchów na śniadanie? Jest na szczęście w czym wybierać, słodko może być i alergikom i tym, co nie tolerują fruktozy i takim, których los rzucił ku diecie. Wszystkie przypadki łączy ten sam mianownik – oszczędność. To, że przestawiamy się na stewię czy syrop z agawy nie znaczy, że można słodzić nimi bez ograniczeń. One nie są takie zupełnie bez skazy i też zostawiają ślad w organizmie. Działają jednak łagodniej. Są tacy, którzy wypowiadają całkowitą wojną cukrom wszelakim – gratuluję, podziwiam i zazdroszczę. To droga nieustającej kontroli i selekcji. Ci, co mają tyle sił, by na nią wkroczyć ze zdziwieniem odkrywają, gdzie jest cukier. Im dalej w las, tym mocniejszą stawiają tezę, że cukier znajduje się wszędzie. W kajzerce przełożonej serem, w toście z pieczarkami i hamburgerze i ketchupie. Jest w jogurcie, soku i gumie do żucia. Eliminacja cukru z życia codziennego ma w sobie coś z tytanicznej pracy. Trzeba uważać, dopytywać, szukać i eliminować. Ci, co sprawdzili policzyli, że cukrowy detoks trwa dwa tygodnie. Tyle trzeba, by rozstać się na zawsze. Najpierw z bólem, stopniowo z coraz mniejszą ochotą na doprawianie herbaty cukrem, by ostatecznie nie używać go i żadnych z zamienników wcale. Kto chce niech podejmuje wyzwanie. Można na początek wybrać przyjemniejsze rozwiązanie w postaci zdrowszej alternatywy.Co zamiast cukru? Owoce suszone nieprzetworzone, sporo wartości odżywczych, kaloryczne – ale nie są to puste kalorie, bo owoce suszone mają błonnik, witaminy i sporo minerałów.Stewia – roślina z Ameryki Południowej, naturalny słodzik, nie tuczy, nie powoduje próchnicy. Ponad 150 razy słodsza od cukru, więc niewiele jej trzeba użyć, by dosłodzić kawę! Najlepsza w liściach, w postaci białego proszku jest produktem wysoko przetworzonymSyrop z agawy – pochodzi z kaktusa, ma w sobie naturalny probiotyk, ale i dużo fruktozy, więc lepiej stosować go oszczędnie, dobry do kawy, kakao, czy musli.Miód – ma więcej kalorii niż biały cukier, ale en prawdziwy, naturalny jest dobrze przyswajany przez organizm i zawiera witaminy. Podgrzewany traci właściwości, więc lepiej nie używać go do pieczenia albo słodzenia gorącej kawy czy herbaty.Melasa produkt uboczny przy produkcji cukru z buraka cukrowego zawiera wapń, żelazo, miedź. Polecana kobietom w ciąży i karmiącym oraz cierpiącym na anemię.Ksylitol – naturalny cukier z brzozowy, zawiera 40 % kalorii niż biały cukier i nie uzależnia. Dobry do ciast i deserów, bo jest bardzo słodki. Jeśli na niego zamieniamy biały cukier, lepiej użyć 1/3 porcji podanej w przepisie.Syrop z daktyli – naturalny syrop z daktyli, dobry do bardzo słodkich i ciężkich ciast, zawiera naturalne cukry, białka i tłuszcze.Syrop klonowy – pochodzi z pnia klonu i ma mniej kalorii niż miód i cukier, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Dobry do naleśników, racuchów i ze względu na swój orzechowy posmak – sałatek.Owocowa tarta na spodzie z mąki migdałowej i daktyli
- szklanka mąki migdałowej
- pół szklanki daktyli
- 80 g masła
- szklanka kaszy jaglanej
- łyżeczka syropu z daktyli
- łyżeczka masła
- owoce sezonowe – truskawki, maliny, jagody
Daktyle namoczyć przez godzinę w gorącej wodzie, potem odsączyć, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić blenderem. Owoce wymieszać z mąką i masłem. Formę do tarty wysmarować masłem – wyłożyć dno i boki zagniecionym ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec 15 minut. Wyjąć, zostawić do całkowitego wystygnięcia. Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem, odsączyć, uprażyć przez chwile w garnku, w którym będzie gotowana, potem zalać 1,5 szklankami wody, dodać 2- 3 łyżki wody, w której moczyły się daktyle, łyżeczkę syropu z daktyli – jeśli ma być bardzo słodki krem. Ugotować, potem zostawić do ostygnięcia. Zimną kaszę zmiksować z łyżeczką masła. Wyłożyć na upieczony spód. Na niej ułożyć pokrojone owoce. Schłodzić przed podaniem.Szybkie ciasto czekoladowe z bananami
- czubata szklanka mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 bardzo dojrzałe banany
- szklanka maślanki
- łyżka ksylitolu
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
Małą keksówkę lub inną niewielką foremkę wysmarować masłem, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Banany zblendować lub rozgnieść widelcem. Masło, jajka i maślankę wymieszać w jednej misce. W drugiej przesiać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać z ksylitolem. Połączyć zawartość obu misek, na końcu dodać banany i wymieszać ponownie. Masę przelać do formy. Piec około 35-40 minut – do suchego patyczka.Serniczki na spodzie z płatków owsianych
spód:
- 1, 5 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżki roztopionego masła
- płatki wymieszać z masłem.
Wyłożyć nimi spód silikonowych lub papierowych foremek do muffinek.
Masa:
- pół kilo sera białego – 2-3 razy zmielonego ( można użyć gotowego)
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 30 g roztopionego masła
- łyżka stewii
- truskawki
Ser krótko utrzeć z jajkami i syropem z agawy oraz wanilią. Dodać roztopione masło. Masę rozlać na owsiane spody. Truskawki umyć, przekroić każdą na pół. Na górze każdej z babeczek wcisnąć połowę truskawki. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez 25 minut. Po upieczeniu przestudzić.Jabłka wypełnione malinami i orzechami z miodem
- 4 jabłka
- pół szklanki malin
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka miodu
Jabłka umyć, przekroić na pół, każdą z połówek nieco wydrążyć. W puste miejsce włożyć maliny. Docisnąć, posypać orzechami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez 15 minut. Wyjąć, zostawić do lekkiego przestygnięcia. Ciepłe polać odrobiną miodu.Deser jogurtowy z miodem i migdałami
- szklanka naturalnego jogurtu
- pół szklanki malin
- pół szklanki płatków migdałowych i łyżka posiekanych migdałów
- łyżka miodu
Na dnie szklanki wyłożyć nieco jogurtu, na nim ułożyć maliny, potem płatki migdałowe, polać odrobiną miodu. Następnie układać tak samo kolejne warstwy, do wyczerpania składników. Wierzch posypać grubo posiekanymi migdałami.
Napisz komentarz