Udało nam się przetrwać zimę. Wiosna coraz śmielej sobie poczyna na skwerkach i w warzywniakach. Nasze ciało wyposzczone brakiem swieżych i soczystych warzyw chce jeść zdrowo i zielono. Czym je nakarmić zanim w ogródkach wyrosną zielone i zdrowe pędy? Zanim wiosna odda nam to, co najlepsze, odmieniam w kuchni tradycyjne dania. Jajka faszeruję szpinakiem, w sałatce ziemniaki zamieniam na ryż i wzbogacam pełnym dobrego tłuszczu awokado. Niby dieta, a bez ograniczeń, bo jest intensywnie, różnorako i nieoczywiście. Nie tylko to, co w talerzach odmieniam chętnie, ale także, skoro jemy oczami, to i w sposobie podania bawią się konwencją. Zupę można skromnie przelać do niewielkich filiżanek, sałatkę podać w kieliszkach. Stół natychmiast zyskuje, żołądek także, bo nie ma efektu przejedzenia.Jajka ze szpinakiem
- 3 ugotowane jajka na twardo
- 2 garści świeżego szpinaku
- garść świeżej kolendry
- łyżka pestek z granatu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
Żółtka z ugotowanych jajek rozdrobnić i wymieszać z jogurtem. Szpinak sparzyć, a potem posiekać i połączyć z listkami kolendry. Dodać do masy z jajek, doprawić solą i pieprzem. Farszem wyłożyć połówki jajek, udekorować pestkami granatu i ewentualnie sokiem z niego.
Sałatka z jajka, ryżu i migdałów
- 4 łyżki ugotowanego ryżu
- 4 jajka
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki rodzynek
- 4 ogórki konserwowe
- sól, pieprz
- 3 – 4 łyżki jogurtu naturalnego
Rodzynki zalać gorąca wodą. Zostawić na pół godziny. Ryż ugotować, ale tak, by nie był zbyt miękki i kleisty. Jajka ugotować na twardo. Rodzynki odsączyć, ryż zostawić do ostygnięcia, a ogórki pokroić w drobną kostkę. Potem wymieszać wszystkie składniki razem z jogurtem i przyprawami. Przed podaniem najlepiej schłodzić. Można udekorować pietruszką lub rzeżuchą.Zupa ze szpinaku z jajkiem i rzeżuchą
- 2 litry wywaru z warzyw
- 500 g szpinaku w liściach plus trochę do dekoracji
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka musztardy
- jajka – tyle, ile gości
- rzeżucha
- sól, pieprz
- ząbek czosnku
Przygotować wywar (ugotować warzywa – marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, seler naciowy). Gdy warzywa będą miękkie wyjąć marchewkę, a pozostałe zmiksować na gładki krem. Wrzucić szpinak i gotować 5 minut. Ponownie zmiksować, doprawić i gotować kolejne 10 minut. Jajka ugotować w koszulkach – na gorącą wodę z łyżeczką octu wrzucić delikatnie surowe jajko i gotować 3 minuty. Wyjąć odsączyć. Na talerz wlać zupę, na wierzch nieco rzeżuchy, a na niej ułożyć jajko. Jajko udekorować kleksem jogurtu wymieszanym z musztardą oraz listkiem szpinaku.Awokado z pastą z kolendry i chilli
- 2 dojrzałe awokado
- sok z cytryny
- łyżeczka posiekanego świeżego chilli
- 3 łyżki sera ricotta
- pęczek świeżej kolendry
- sól, pieprz
Awokado delikatnie wydrążyć, miąższ wymieszać z przyprawami i sokiem z cytryny, dodać natkę oraz ser i zmiksować na gładki krem. Pastę wyłożyć do skorupek awokado. Udekorować chilli i skropić sokiem z cytryny.Tatar z łososia
- filet świeżego łososia około 300 g
- 2 łyżki kaparów
- 2 małe ogórki kiszone
- cebula szalotka
- 3 łyżki koperku
- sok z cytryny
- łyżka musztardy
- łyżeczka majonezu
- jajka przepiórcze
Łososia umyć, zdjąć skórę, wyjąć ewentualne ości i drobno posiekać. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić. W tym czasie pokroić cebulę, koperek, kapary i ogórki. Wymieszać z łososiem, doprawić musztardą, majonezem, ewentualnie solą – choć ogórki są dość słone. Schłodzić. Podawać surowymi jajkami przepiórczymi, z ciemnym pieczywem albo grzankami.
Koktajl z buraków
- duży burak
- szklanka soku z jabłek
- kiwi
- łodyga selera naciowego
- garść świeżej kolendry
Seler pokroić na małe kawałki, kiwi i buraka obrać, też podzielić na części. Wszystko razem z kolendrą wrzucić do blendera, wlać sok i zmiksować.
A już niedługo porcja przepisów z tego, co zacznie się pojawiać na straganach i w warzywniakach. Też nie możecie się już doczekać botwiny, truskawek, młodego szczawiu?
Napisz komentarz