• Tylko w limango
  • Wywiady
  • Mama gotuje
  • Moda i pielęgnacja
  • Relaks
  • Porady dla Mam
  • Znane Super Mamy
  • nasz sklep
    • Tylko w limango
    • Wywiady
    • Mama gotuje
    • Moda i pielęgnacja
    • Relaks
    • Porady dla Mam
    • Znane Super Mamy
    • nasz sklep

    Zdrowo jemy: Karnawałowe przekąski w kilka minut

    28 stycznia 2016

    Podrygiwanie nóżką, obcas i szyk. Dla mamy pretekst do kupienia nowej sukienki. Tata może włoży muchę albo spodnie w kant. W ulubionych sztruksach też mu będzie dobrze, wszystko zależy od okoliczności. U mamy na oku brokat, we włosach kwiat, podobno hit sezonu. Karnawał w pełni, pozwala na szaleństwo do rana i tańce swawolne. Na balu przebierańców, domówce czy restauracyjnym party. Trzeba świętować, czerpać z przyjemności nim post nas zaskoczy i nie przejmować się, gdy w bucie złamie się obcas. Sił musi starczyć na długie godziny, więc dobrze by było mieć pod ręką naturalne wspomagacze. Takie, co dodadzą energii i mocy, by bez opamiętania świętować na najlepszym, jak by to określiły dzieci, melanżu w mieście. Lekko ma być nie tylko na parkiecie, ale i talerzu. Mniej nie oznacza wcale niesmacznie, o czym przekonają się wszyscy ci, którzy zdecydują się skorzystać z tych propozycji. Krakersy zamiast chipsów

    • szklanka ziaren słonecznika – nieprażonych
    • pół szklanki ziaren dyni
    • pół szklanki siemienia lnianego – niemielonego
    • 3 łyżki sezamu
    • 1,5łyżki nasion chia
    • 2 łyżki płatków owsianych
    • łyżka miodu
    • 2 łyżki oleju
    • 1,5 szklanki wody
    • sól
    • łyżeczka suszonego tymianku
    • łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego

    Wszystkie ziarna, przyprawy i płatki wymieszać w jednej misce. Do drugiej wlać miód, wodę i olej. Potem połączyć zawartość obu misek. Odstawić na 2 godziny, w tym czasie ziarna powinny całkowicie wchłonąć wodę. Masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować lub rozgnieść, tak by wypełnić równo całą powierzchnię. Nożem podzielić masę na równe kawałki przypominające kształtem krakersy. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.Pasta z bakłażana dobra do krakersów

    • 4 bakłażany
    • 2 łyżki pasty tahini
    • ząbek czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • kilka zielonych oliwek
    • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól, pieprz

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć przekroić wzdłuż i ułożyć na blaszce. Lekko skropić oliwą. Piec przez pół godziny do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika obrać ze skórki, przełożyć do blendera i zmiksować razem z pastą tahini czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem. Na koniec dodać pokrojone drobno oliwki. Przed podaniem schłodzić.Pasztet z selera
    pasztet 1                  

    • 2-3 duże selery (tak by razem miały około kilograma)
    • 2 cebule szalotki
    • 2 ząbki czosnku
    • 5 jajek
    • woda
    • Szklanka bułki tartej
    • 100 g masła
    • ¼ szklanki płatków owsianych
    • łyżeczka kminku
    • sól, pieprz

    Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło, posiekaną cebulę i czosnek. Wlać wodę, tyle by przykryła wszystkie składniki i gotować około godziny. Potem chwilę przestudzić, dodać jajka, bułkę tartą, płatki i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanego odrobiną masła naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Pasztet dobry jest i w ciepłej i zimnej wersji. Można go posypać zielona pietruszką albo smarować pastą z bakłażana.Cykoria z migdałami i cytrusowym sosem

    • kilka główek cykorii
    • pół szklanki płatków migdałowych
    • sok i skórka z jednej cytryny
    • łyżeczka miodu
    • łyżka startego drobno parmezanu
    • 3 łyżki oliwy
    • łyżeczka drobno posiekanego chilli
    • pomarańcze

    Z cykorii rozdzielić listki. Ułożyć je na dużym talerzu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać skórę, miód, oliwę, parmezan i chilli. Wymieszać dobrze. Na cykorii ułożyć kawałki pomarańczy, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi. Chipsy z jarmużu

    • świeży jarmuż
    • pół szklanki pestek słonecznika
    • 2-3 łyżki oliwy
    • pół łyżeczki gruboziarnistej soli

    Jarmuż podzielić na drobne części, usuwając przy okazji twarde łodygi. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać pestkami słonecznika i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do czasu aż liście zaczną się rumienić.

    A potem… to już tylko tańce, śpiewy i zabawa do rana! Dobrego karnawału!

    Share Button
    Mama gotujeZdrowy tryb życia
    Udostępnij

    Mama gotuje

    Sylwia Majcher
    Dziennikarka, blogerka / Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.

    Te wpisy mogą Ci się spodobać

    Przepisy na Dzień Mamy
    15 maja 2022
    Wolnowar przepisy- gotowanie jeszcze nie było takie łatwe!
    7 lutego 2022
    Jak przygotować Święta Bożego Narodzenia 2021 i… wciąż się nimi cieszyć?
    16 grudnia 2021

    Napisz komentarz


    Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *



    • Kupony Limango
    • Garcia
    • Name It
    • Hummel
    • Retour
    • Camel Active
    • Makadamia
    • Carter's

      Witaj na blogu SuperMamy!
      W ramach naszej strony internetowej instalowane są pliki cookie, które umożliwiają zapewnienie prawidłowego działania naszej strony internetowej oraz realizację podstawowych jej funkcji (pliki wymagane). W celu wykorzystywania plików cookie do przeprowadzania analizy korzystania z naszego serwisu (pliki funkcjonalne i statystyczne), dostosowania go do Twoich zainteresowań i prezentowania dopasowanych treści reklamowych (pliki personalizowane), potrzebujemy Twojej zgody - klikając przycisk „Wszystko jasne” wyrażasz zgodę na instalację plików cookie przez Limango Polska sp. z o.o. oraz Partnerów na swoim urządzeniu końcowym w najszerszym zakresie. Możesz zarządzać poszczególnymi plikami cookie za pośrednictwem przycisku „Ustawienia ”. Więcej informacji o plikach cookie oraz przetwarzaniu danych osobowych, w tym o przysługujących Ci prawach, znajduje się w naszej stronie Polityka prywatności i Polityka cookies.
      UstawieniaWszystko jasne
      Manage consent

      Privacy Overview

      This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
      Necessary
      Always Enabled
      Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
      CookieDurationDescription
      cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
      cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
      cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
      cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
      cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
      viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
      Functional
      Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
      Performance
      Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
      Analytics
      Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
      Advertisement
      Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
      Others
      Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
      SAVE & ACCEPT