Podrygiwanie nóżką, obcas i szyk. Dla mamy pretekst do kupienia nowej sukienki. Tata może włoży muchę albo spodnie w kant. W ulubionych sztruksach też mu będzie dobrze, wszystko zależy od okoliczności. U mamy na oku brokat, we włosach kwiat, podobno hit sezonu. Karnawał w pełni, pozwala na szaleństwo do rana i tańce swawolne. Na balu przebierańców, domówce czy restauracyjnym party. Trzeba świętować, czerpać z przyjemności nim post nas zaskoczy i nie przejmować się, gdy w bucie złamie się obcas. Sił musi starczyć na długie godziny, więc dobrze by było mieć pod ręką naturalne wspomagacze. Takie, co dodadzą energii i mocy, by bez opamiętania świętować na najlepszym, jak by to określiły dzieci, melanżu w mieście. Lekko ma być nie tylko na parkiecie, ale i talerzu. Mniej nie oznacza wcale niesmacznie, o czym przekonają się wszyscy ci, którzy zdecydują się skorzystać z tych propozycji. Krakersy zamiast chipsów
- szklanka ziaren słonecznika – nieprażonych
- pół szklanki ziaren dyni
- pół szklanki siemienia lnianego – niemielonego
- 3 łyżki sezamu
- 1,5łyżki nasion chia
- 2 łyżki płatków owsianych
- łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki wody
- sól
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego
Wszystkie ziarna, przyprawy i płatki wymieszać w jednej misce. Do drugiej wlać miód, wodę i olej. Potem połączyć zawartość obu misek. Odstawić na 2 godziny, w tym czasie ziarna powinny całkowicie wchłonąć wodę. Masę podzielić na dwie części. Jedną przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozwałkować lub rozgnieść, tak by wypełnić równo całą powierzchnię. Nożem podzielić masę na równe kawałki przypominające kształtem krakersy. Blachę wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. To samo zrobić z drugą częścią masy.Pasta z bakłażana dobra do krakersów
- 4 bakłażany
- 2 łyżki pasty tahini
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka zielonych oliwek
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bakłażany umyć przekroić wzdłuż i ułożyć na blaszce. Lekko skropić oliwą. Piec przez pół godziny do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika obrać ze skórki, przełożyć do blendera i zmiksować razem z pastą tahini czosnkiem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i jogurtem. Na koniec dodać pokrojone drobno oliwki. Przed podaniem schłodzić.Pasztet z selera
- 2-3 duże selery (tak by razem miały około kilograma)
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 5 jajek
- woda
- Szklanka bułki tartej
- 100 g masła
- ¼ szklanki płatków owsianych
- łyżeczka kminku
- sól, pieprz
Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać masło, posiekaną cebulę i czosnek. Wlać wodę, tyle by przykryła wszystkie składniki i gotować około godziny. Potem chwilę przestudzić, dodać jajka, bułkę tartą, płatki i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć do wysmarowanego odrobiną masła naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny. Pasztet dobry jest i w ciepłej i zimnej wersji. Można go posypać zielona pietruszką albo smarować pastą z bakłażana.Cykoria z migdałami i cytrusowym sosem
- kilka główek cykorii
- pół szklanki płatków migdałowych
- sok i skórka z jednej cytryny
- łyżeczka miodu
- łyżka startego drobno parmezanu
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka drobno posiekanego chilli
- pomarańcze
Z cykorii rozdzielić listki. Ułożyć je na dużym talerzu. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać skórę, miód, oliwę, parmezan i chilli. Wymieszać dobrze. Na cykorii ułożyć kawałki pomarańczy, polać sosem i posypać płatkami migdałowymi. Chipsy z jarmużu
- świeży jarmuż
- pół szklanki pestek słonecznika
- 2-3 łyżki oliwy
- pół łyżeczki gruboziarnistej soli
Jarmuż podzielić na drobne części, usuwając przy okazji twarde łodygi. Ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posypać pestkami słonecznika i solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut, do czasu aż liście zaczną się rumienić.
A potem… to już tylko tańce, śpiewy i zabawa do rana! Dobrego karnawału!
Napisz komentarz