Wiecie, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia? Pewnie gdybym wam zadała pytanie, co dzisiaj rano jadłyście, w wielu przypadkach usłyszałabym: ” Nic nie jadłam” albo: „Wypiłam czarną kawę i do południa nie czułam w ogóle głodu”.

Pomysły na śniadanie

Wiem, że rano zawsze jest za mało czasu :) Sama z trójką dzieci czasami zastanawiam się jak to możliwe, że mimo porannego urwania głowy jakoś udaje mi się punktualnie wyjść  z domu i odwieźć dziewczynki do przedszkola i szkoły. Jest jednak kilka prostych sposobów na to, by mimo prawdziwego wyścigu z czasem przygotować w domu coś do jedzenia.

Ciepłe śniadania na chłodne dni
Ciepłe śniadanie w postaci kaszy to idealne rozwiązanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wstajesz rano i do garnka wrzucasz jaglankę ( lub inną kaszę), która ma m.in. witaminy z grupy B, a dzięki zawartości krzemu doskonale wpływa na kondycję włosów, skóry i paznokci.  Kasza się gotuje, a ty w tym czasie możesz wziąć szybki prysznic i…obudzić dzieci. Do kaszy dla  miłośników słodkich śniadań dorzucamy uduszone jabłka lub gruszki, a dla tych, którzy wolą ” na słono” np. podsmażone tofu z sosem sojowym. Ta druga opcja jest jedną z ulubionych moich córek.

Jak ugotować kaszę jaglaną?

  • Kaszę jaglaną przed gotowaniem należy kilkakrotnie przepłukać. Gotujemy ją w wodzie w proporcji 1:2 – czyli dwie szklanki wody na szklankę kaszy, jeśli chcemy mieć kaszę bardziej kremową – dodajemy więcej wody. Zwykle szklanka suchej kaszy wystarcza na śniadanie dla 3-5 osób. Kaszę gotuje się kilkanaście minut, tak by wchłonęła całą wodę. Do ugotowanej kaszy można dodać dowolne dodatki np. masło orzechowe albo sezamowe, owoce świeże i duszone, bakalie itp. Można ją też podać na słono np. z warzywami. W wersji na słono na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w kostkę tofu(ok. 150 g). Gdy tofu się przyrumieni dolewamy do niego łyżkę sosu sojowego i delikatnie mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą. Na talerzu polewamy odrobiną oleju lnianego, który jest bogatym źródłem kwasów omega 3.


Ciastka śniadaniowe
Do szkoły codziennie na drugie śniadanie możemy dorzucić dziecku do lunchboxa owsiane ciasteczka przygotowane wspólnie podczas weekendu. Rozkruszone i pomieszane z naturalnym jogurtem będą idealna alternatywą dla mocno słodzonych gotowych płatków śniadaniowych lub musli. Żurawiny, świetnie poradzą sobie z drobnymi infekcjami układu moczowego, morele dzięki zawartości żelaza będą walczyć z anemią, która często dotyka dzieci w wieku szkolnym, a sezam dostarczy cennego wapnia (100 g sezamu zawiera aż 10 razy więcej tego pierwiastka niż taka sama ilość krowiego mleka!). Owsiane płatki to węglowodany niezbędne podczas wyczerpującego wysiłku umysłowego. Takie ciasteczka będą idealna słodką

przekąska podczas przerwy. Również tej w …pracy. Jako na przykład dodatek do kawy :)

Ciasteczka pełne dobroci

Składniki:

  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki popingu z amarantusa
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki żurawiny
  • 8 suszonych moreli pociętych na mniejsze kawałki
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 3 łyżki migdałów obranych ze skórki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki otrębów owsianych
  • 3 łyżki sezamu
  • ok. 1/2 kostki masła
  • ok 1/3 szklanki mleka, może być roślinne (jeżeli masa będzie zbyt sucha)

Przygotowanie:
Rodzynki, żurawinę, pestki dynii, pestki słonecznika oraz migdały szatkujemy – każdy ze składników osobno, a następnie mieszamy w misce razem z amarantusem, morelami, płatkami, otrębami i sezamem. Dodajemy miód oraz pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy ręką. Jeżeli ciasto okaże się zbyt suche, dodajemy mleko. Z masy formujemy małe ciasteczka i pieczemy w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni aż się przyrumienią czyli jakieś 10-15 minut.

Takie ciasteczka aż kipią od wartościowych składników. Zawierają m in. wapń, żelazo i magnez. Ponadto są doskonałym źródłem węglowodanów złożonych  i białka.  Czyli mają wszystko, co jest potrzebne dziecku podczas wysiłku intelektualnego i fizycznego w szkole. Pokruszone razem z odrobiną naturalnego jogurtu będą świetną alternatywą dla gotowych zawierających dużo cukru gotowych musli i płatków śniadaniowych.

Smacznego!
Monika Mrozowska

Share Button