Wystarczy odrobina słońca, porcja wolnego czasu i już wyciągamy z piwnicy swoje podręczne grille. Szukamy przepisów na marynaty, przeczesujemy sklepowe alejki w poszukiwaniu dobrych składników, które w sezonie, jak na zawołanie, bywają w promocji. Nie ma co się oszukiwać, Polacy pokochali grilla i niemal uznają go za sport narodowy. Nie jesteśmy w tej rywalizacji osamotnieni, sporą konkurencję stanowią Amerykanie.  Za oceanem tradycja grillowania ma ponad 200 lat i ociera się o najwyższe szczeble polityki. Każdego roku na trawniku Białego Domu wspólnie grillują wszyscy Kongresmani. Zaproszenia wysyła prezydent, a na ruszt trafiają głównie żeberka i steki. Polacy najchętniej grillują karkówkę oraz kiełbasę. Gdy jednak w tej zaciętej rywalizacji naszymi jurorami będą dzieci, lepiej przygotować nieco delikatniejsze i zdrowsze przekąski.  Na czym grillować
Grilli do wyboru jest sporo. Jeśli zamierzamy zrobić gorące party na własnym balkonie, trzeba wykorzystać grill elektryczny. Unoszący się dym z drzewnego czy węglowego jest zakazany w bloku i grozi kilkuset złotowym mandatem. Rozsądniej te pieniądze wydać na dobre składniki do grillowania. Na własnej działce, czy udostępnionym do tego publicznym miejscu można już piec bez ograniczeń. W wielu sklepach są gotowe jednorazowe zestawy do grillowania. Kosztują około 10 złotych – testowałam – dają radę. Te najpopularniejsze grille, dostępne w marketach budowlanych i spożywczych są przenośne, nie wymagają przy obsłudze jakiś szczególnych umiejętności. Można je spokojnie ustawić w wygodnym miejscu w czasie ogrodowego przyjęcia.Na pewno warto pamiętać o tym, by na dziecięcej imprezie grill stał z dala od centrum zabaw. Gorący węgiel, który ogrzewa nasze potrawy to jednak spore niebezpieczeństwo. Zawsze trzeba użyć tacek aluminiowych przeznaczonych do grilla, bo dym bezpośrednio trafiający do potraw może być szkodliwy. Jako podpałkę najlepiej wykorzystać węgiel drzewny – jest najzdrowszy. Gotowe potrawy serwujemy na papierowych tackach, oprócz praktycznych względów, mają też ten zdrowotny – wchłoną nadmiar tłuszczu. Koniecznie pamiętajcie o zabraniu na piknik czy ogrodowe party kolorowych serwetek. Ciepłe dania lubią ociekać swoim własnym, pysznym sosem. Jeśli decydujemy się na szaszłyki, najlepiej umieszczać je na drewnianych patyczkach, które wcześniej namoczymy w wodzie. Dzięki temu nie będą się przypiekały, a mięso czy owoce mocniej się na nich utrzymają.

Przepisy kulinarne z grilla dla dzieciZdrowy grill - dania dla dzieci

Grillowanie warto zacząć od przystawek, a wśród nich świetnie sprawdzą się chrupiące warzywa. Złociście przypieczone, serwowane z zimnym sosem rozbudzą apetyt. W dipach można śmiało przemycać świeże zioła, które mają w sobie sporo witamin, świetnie wpływają na trawienie i poprawiają samopoczucie. Przystawki, jeśli zostaną, będą też dobrym uzupełnieniem do mięs.

  • Młode buraki z kozim serem (na zdjęciu)
    4 buraki z botwinki
    rolada sera koziego
    Buraki umyć, owinąć w folię i wyłożyć na aluminiowej tatce do grillowania. Piec je w całości co najmniej godzinę, co jakiś czas odwracając. (By nie tracić czasu, obok można grillować inne warzywa, sok z buraków na pewno nie wycieknie) Gorące buraki pokroić na cienkie plastry, na każdym z nich ułożyć kawałek koziego sera. Przykryć kolejnym plastrem buraka. Podawać z sosem miodowo – musztardowym.
  • Cukinia z parmezanem
    3-4 podłużne cukinie
    pół szklanki startego parmezanu
    oliwa truflowa do posmarowania
    Cukinie dobrze umyć (nie będziemy ich obierać), a potem pokroić na grubsze plastry. Każdy z plastrów ułożyć na aluminiowej tatce do grilla, posmarować z wierzchu oliwą i grillować do miękkości, (cukinie zaczną puszczać sok) co jakiś czas odwracając plasterki na drugą stronę. Gorące, gotowe warzywa posypać parmezanem. Podawać z sosem jogurtowym. 
  • Bakłażan z pomidorami i mozzarellą
    2 bakłażany
    kula sera mozzarelli
    2 pomidory
    odrobina soli
    oliwa do posmarowania
    Bakłażany umyć, pokroić w plastry. Pomidory także umyć, oczyścić ze szczypułek, pokroić w grubsze plastry. Warzywa posolić gruboziarnistą solą. Plastry warzyw ułożyć na tatce do grillowania. Posmarować oliwą z wierzchu każdego z nich. Oprószyć solą. Grillowac z obu stron do zarumienienia. Potem zdjąć szybko z rusztu, układać na talerzu warstwami – najpierw na spodzie plaster bakłażana, na niego plasterek mozzarelli ( ser się rozpuści pod wpływem ciepła warzyw), potem plaster gorącego pomidora i na końcu przykryć bakłażanem. Podawać z sosem miętowym. 
  • Jogurtowo – miętowy
    małe opakowanie jogurtu naturalnego
    sok i skórka z połowy cytryny
    kilka listków świeżej mięty
    pieprz – najlepiej różowy
    Miętę posiekać, wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, doprawić solą i zalać jogurtem. Całość wymieszać. 
  • Jogurtowo- ziołowy
    małe opakowanie jogurtu naturalnego
    pół ząbka czosnku
    łyżeczka oliwy
    łyżka zielonej pietruszki
    łyżka świeżej bazylii
    Zioła posiekać, czosnek zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach, dodać oliwę i jogurt. Wymieszać. 
  • Miodowo-musztardowy
    łyżka musztardy z ziarenkami
    łyżka miodu
    2 łyżki oliwy
    pół szklanki jogurtu naturalnego ( można pominąć i zrobić na bazie oliwy, której wtedy trzeba będzie dodać więcej)
    łyżka świeżego tymianku
    Tymianek posiekać drobno, wymieszać z miodem i oliwą. Dodać jogurt.

 Dania główne z grilla
Zdrowy grill - dania dla dzeci
Z daniami głównymi na grilla możemy sobie ułatwić zadanie i wszystkie przygotować wcześniej. Zresztą one to lubią. Mięso i drobiowe i wieprzowe oraz ryby mają słabość do marynat. Skąpane w nich soczyście nabierają znakomitego wyrazu. Grillowane potrawy są wdzięczne, bo nie wymagają wiele troski. Pokroimy, wymieszamy w sosie, pozwolimy im odpocząć, zamykamy w przenośnym pudełku, a w parku czy ogrodzie wyjmujemy  i wrzucamy na ruszt. Po upieczeniu trzeba dobrze sprawdzić, czy mięso doszło. Nie ma nic gorszego dla dziecka niż surowa porcja. Podane czasy pieczenia są orientacyjne, więc przed serwowaniem obiadu, pierwszy kawałek niech będzie testowy.

  • Plastry z kurczaka w ziołach
    pierś z kurczaka
    rozmaryn i oregano
    cebula szalotka
    łyżka łagodnej musztardy
    4 łyżki oliwy
    Zioła posiekać, szalotkę pokroić w piórka, musztardę wymieszać z oliwą i ziołami. Pierś umyć i pokroić w grubsze paski. Kawałki mięsa przełożyć do miski, dobrze natrzeć marynatą i wymieszać z szalotką. Zostawić w lodówce na 2-3 godziny, można także na całą noc. Nasiąknięte przyprawami kawałki kurczaka ułożyć na tatce do grilla, i piec do miękkości.
  • Greckie szaszłyki ( Kofta)
    500 g mięsa mielonego – polecam użycie 250 g z indyka i 250 g wieprzowego – szaszłyki będą lżejsze i lepsze w smaku
    mała czerwona cebula
    jajko
    ząbek czosnku
    2 łyżki bułki tartej
    2 łyżki zielonej pietruszki
    szczypta soli i pieprzu
    patyki do szaszłyków
    Cebulę, czosnek, natkę pietruszki siekamy drobno. Mięso przekładamy do miski, dodajemy posiekane warzywa, bułkę tartą i jajko, doprawiamy i mieszamy, tak by składniki się połączyły. Z gotowej masy formujemy podłużne, ale cieńkie kotlety, które nabijamy na patyk do szaszłyków. Mięso dociskamy, tak by nie odpadało, a było dobrze przyklejone. Szaszłyki wkładamy na tackę do grilla i pieczemy z obu stron – około 20-30 minut. Można je podać z sosem tatziki.
  • Sos tzatziki
    mały jogurt naturalny
    ogórek zielony
    sól, pieprz
    Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z jogurtem, doprawić solą i pieprzem.
  • Łosoś w cytrynowej marynacie (na zdjęciu)
    300 g surowego łososia
    cytryna – sok i skórka
    2 łyżki oliwy
    pieprz, sól
    tymianek
    Łososia umyć, oczyścić, pokroić na kawałki. Cytrynę wyparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Tymianek posiekać, wymieszać z przyprawami, oliwą i sokiem oraz skórką z cytryny. Kawałki łososia przełożyć do miski, wlać marynatę i dobrze wymieszać. Zostawić co najmniej na godzinę. Potem rybę owinąć folią aluminiową, włożyć na grilla i piec około 15 minut z obu stron.

Desery z grilla
W grillowaniu można osiągnąć prawdziwe mistrzostwo, ale jeśli chcecie zdobyć prawdziwy medal i docenienie – koniecznie zróbcie deser. Owoce też lubią ogień, a pod wpływem gorącej temperatury uwalniają zupełnie inne aromaty. Są słodsze, puszczają sok, więc spokojnie zastąpią tuczące ciastka czy lody.

  • Ananas z czekoladą
    ananas
    tabliczka gorzkiej czekolady
    Ananasa obrać i pokroić na plastry. Każdy z nich ułożyć na tatce do grillowania i piec około 10 minut z obu stron. Na gorące plastry, gdy już będą miękkie, zetrzeć czekoladę. Pod wpływem temperatury wiórki się roztopią i obleją owoce.
  • Jabłka z cynamonem i malinami
    4 jabłka
    pół szklanki malin
    łyżeczka cynamonu
    Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda. Owoce ułożyć na tacce do grillowania, podpiekać, co jakiś czas przewracając około 20 minut, do czasu aż skórka zacznie odchodzić. Do gorących jabłek włożyć po łyżce malin, oprószyć cynamonem. Opcjonalnie można wierzch udekorować bitą śmietaną lub lodami waniliowymi.
  • Brzoskwinie z miodem i orzechami
    3 brzoskwinie
    2 łyżki miodu
    pół szklanki orzechów włoskich
    Brzoskwinie umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Każdą z połówek wysmarować w miejscu pestki miodem. Ułożyć na tatce do grilla. Grillować do miękkości, z obu stron, a pod koniec, gdy owoce zaczną puszczać sok, do wgłębienia po pestce wsypać orzechy.

A Wy co lubicie grillować? Jestem ciekawa Waszych ulubionych dań z grilla!

Share Button

Dziennikarka, blogerka

Dziennikarka newsowa, po godzinach na blogu www.kuchniawformie.pl dzieli się przepisami na zdrowe i pyszne dania. Zbiera książki kucharski z całego świata i wspomnienia kulinarne z podróży. Kolekcjonerka wyjątkowych przedmiotów. Prywatnie mama 15-miesięcznej Nadii, z którą uwielbia spędzać czas na odkrywaniu świata.